NICOLAAS WITSENHUYS 5
AMSTERDAM


Town House

In the former Nicolaes Witsenhuys – named after the famous cartographer and former mayor Nicolaes Witsen – REB has realised seven apartments, including the spacious ‘Town House’. This two-storey ground floor apartment with garden and patio is exceptional because of its location and generous outside space. It will be delivered to a shell and core finish, giving the future owner a free hand in arranging the finishing to personal desires.

The Nicolaes Witsenhuys, a freehold property, is ready for the future after an extensive eighteen-month renovation. The building has a been given a new foundation and the apartment is equipped with new hardwood window frames, HR++ isolation glass and underfloor heating. The entire roof and the gutters have been replaced.

Although centrally located, the Nicolaas Witsenstraat lies in a peaceful part of the canals, within walking distance of the Museumplein, the Spiegel Quarter, the Utrechtsestraat and the Amstel river. In close proximity of an abundance of cultural stages, numerous restaurants and cafés, but also renowned schools and arterial roads.

The Town House is an absolute opportunity for people appreciating space. Providing shelter from the bustling city centre, it provides the luxury of countless square metres, inside as well as outside. The apartment is split over two floors – ground floor and first floor – and has both an extended garden and patio, adding light and a sense of spaciousness to the property.

The layout of the apartment can be customised to the owner’s desires. An optional layout that has been taken into account when realising the shell and core, counts three bathrooms, three bedrooms and a study. Depending on the wishes of the future owner, the study could be transformed into a fourth bedroom.

Entrance
The Town House is located on the right side of the Nicolaes Witsenhuys. This two-storey ground floor apartment of approximately 214 m2, has a private entrance on the ground floor, a patio of approx. 8.6 m2 and a large east facing garden of approx. 54.4 m2.

Restored to its former glory
The distinguished façade of the Nicolaes Witsenhuys, with tall front doors and evenly distributed windows, has been returned to its original state and fitted with a natural stone plinth.

The two floors
The entrance is at street level. Upon entering, the exceptional depth of this lovely light split-level property is striking. Walking up the stairs, on the first floor there is space for a bedroom or study at the front of the property and, surrounding the patio, an open kitchen. The rear of the property features a large living area with two French balconies and patio doors opening to stairs that lead to the garden below.

On the ground floor, three large bedrooms can be realised, each with a private bathroom. One of the bedrooms could feature a walk-in wardrobe. The master bedroom has patio doors to the garden and an extra-large bathroom with space for a separate bathtub. This bathroom – as well as the bedroom in the centre of the ground floor – overlooks the patio, providing a generous amount of natural light.

Optional finishing
The property is fitted with new installations for water, gas, electricity and ventilation. This will guarantee comfort, regardless of the eventual choice of finishing. Wooden floors, sleek plastered walls, tall plinths and a gas fire are only a few examples of the countless possibilities to complete the stylish Town House with a sense of history and an eye for design.

Details Town House
– Sustainable finishing of the highest possible standards
– Private entrance
– Exceptional amount of outside space
– Patio